Vnímání rychlosti vozidla - Hlavinková, Petra (Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství, 2018)
Předložená diplomová práce se zabývá problematikou vnímání rychlosti posádky vozidla (ne řidiče) v dopravním provozu z hlediska různých aspektů, které ovlivňují vnímání jízdy ve vozidle. Jde především o přiblížení faktorů vnímání, které můžou mít dopad na stanovení rychlosti. Cílem práce je navrhnout vhodnou metodiku měření a následně vyhodnocení získaných dat, která vedou ke zlepšení představy o tom, zda svědci dopravních nehod vypovídají o odhadech rychlosti vozidel přiměřeně reálným rychlostem.

The presented master thesis deals with the perception of the speed vehicle crew (not the drivers) in traffic in terms of different aspects, that influencing the feeling while driving in the vehicle. This is primarily about the approximation of factors that may have an impact on the speed. The aim of the thesis is to propose an appropriate methodology of measurement and subsequent evaluation of acquired date, which leads to an improvement in the idea of whether witnesses of traffic accidents are indicative of the speed of the vehicles, at reasonable real speed.
Perception of vehicle speed
Keywords: Motorové vozidlo; rychlost; vnímání; vnímání rychlosti.; Motor vehicle; speed; perception; speed perception.