Toxicita vybraných nitraminů - Papírek, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2018)
Tato bakalářská práce je zaměřena na určení toxicity vybraných nitraminů a nitrosoaminů, které musely být nejdříve syntetizovány. Z celkem 10 připravených N-nitro a N-nitrosolátek byly vybrány 4, které byly testovány testem toxicity na okřehku menším (Lemna Minor). Tímto testem byl určen faktor IC50 u dvou látek 3,7-dinitro-1,3,5,7-tetraazabicyklo [3.3.1]- nonan (DPT) a 3,7-dinitroso-1,3,5,7-tetraazabyciklo [3.3.1] nonan (DNPT), u ostatních látek se bohužel faktor nepodařil objektivně určit, protože nebyly splněny podmínky pro platnost testu. V závěru práce je na základě výsledků a pozorování porovnána toxicita N-nitro a N- nitrososloučenin.

This Bachelor Thesis is focused on determination of toxicity of selected nitramines and nitrosoamines, which had to be synthesized soon. Out of total 10 prepared N-nitro and N- nitrosocompounds 4 were selected for testing their toxicity in test using Duckweed (Lemna Minor). Factor IC50 was determined for two compounds 3,7-dinitro-1,3,5,7-tetraazabicyclo [3.3.1]- nonane (DPT) and 3,7-dinitroso-1,3,5,7-tetraazabyciclo [3.3.1] nonane (DNPT), unfortunately factor for other compounds failed to determine, because conditions of test validity hadn’t been kept. In the end of the thesis is compared toxicity of N-nitro and N-nitrosocompounds based on results and observations.
Toxicity of selected nitramines
Keywords: toxicita; nitraminy; test toxicity; RDX; HMX; HNIW; okřehek; toxicity; nitramines; test of toxicity; RDX; HMX; HNIW; duckweed