Zobecněný návrh kmitočtových filtrů s operačními zesilovači - Dokoupil, Drahomír (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2008)
Práce se zabývá zobecněným návrhem kmitočtových filtrů pomocí autonomních obvodů. Jako aktivní prvek byl zvolen operační zesilovač. V úvodu projektu je zmíněna úloha kmitočtových filtrů v elektronických obvodech, základní rozdělení kmitočtových filtrů a jejich přenosové funkce. Další část pojednává o způsobu tvorby autonomních obvodů, volba vhodné admitanční sítě a její zjednodušení. Vybrané autonomní obvody jsou výchozím prvkem pro vyhledání známých zapojení kmitočtových filtrů. V poslední části následuje popis práce s programem SNAP, hledání nového zapojení kmitočtového filtru a prací autonomního obvodu v napěťovém a proudovém módu.

This thesis is about general design of frequency-selection filter with help of autonomous circuits. Operational amplifier has been chosen as active device/element. In the begining of this project is described role of frequency-selection filters in electronics circuits, their basic types and their transmission function. Another part of this thesis dissertate about construction of autonomous circuits, selection of suitable admittance network and it's simplification. Selected autonomous circuits are initial elements to find out known connections of frequency-selection filters. Last part of this thesis describing work with SNAP software, ways to find new connection of filter and describe how autonomous circuit works in voltage or current mode.
Generalized design of frequency filters with operational amplifiers
Keywords: Kmitočtové filtry; operační zesilovač; autonomní obvod; zobecněný návrh; admitanční síť; symbolická analýza; přenos; Frequency-selection filters; operational amplifier; autonomous circuit; generalized design; admittance network; symbolic analyze; transmition