Nekonvenční metody měření proudu a napětí - Talába, Michal (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2017)
Diplomová práca sa zaoberá rešeršou nekonvenčných metód merania prúdu a napätia a následným zostrojením prototypu prúdového senzora na báze magnetorezistívneho materiálu pre vysokonapäťový rozvádzač firmy ABB. Výstupom rešerše je popis jednotlivých metód z hľadiska fyzikálneho a z hľadiska spôsobu merania. Výstupom praktickej časti je prúdový senzor osadený magnetorezistívnou súčiastkou schopný merať magnetické pole v okolí vodiča cez ktorý preteká primárny prúd a tým určiť veľkosť primárneho prúdu. Senzor bol meraný v rozsahu 0 až 1000 A, pričom dosahoval hodnoty presnosti a linearity približne 6%. Hlavným prínosom práce je potvrdenie funkčnosti nekonvenčnej metódy pre meranie vysokých prúdov. Na základe výsledkov má firma ABB možnosť rozhodnutia, či je daná technológia perspektívna pre jej produktové portfólio.

This work brings a study about non-conventional methods of voltage and current measurement, followed by a creation of magneto-resistive material based current sensor prototype, suitable for medium voltage switchgear from ABB. Outcome of the study is description of physical principle and the measurement principle of non-conventional methods. Outcome of the experimental part is a current sensor based on magneto-resistive component, which can measure magnetic field generated around a wire with flowing primary current. Through the magnetic field, the sensor can measure primary current flowing in the wire. Sensor was measured in range 0 – 1000 A, and its accuracy and linearity was approximately 6%. The main contribution of this work is the confirmation that this non-conventional method works for measurement of high currents. Based on the outcome, ABB can decide whether is this technology suitable for its product portfolio.
Non-standard methods of current and voltage measurements
Keywords: Nekonvenčné metódy merania; napätie; prúd; prúdový senzor; magnetorezistivita; Non-conventional methods of measuring; voltage; current; current sensor; magnetoresistivity