Charakteristická poškození vozidel v malých rychlostech - Lexová, Kristýna (Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství, 2019)
Předkládaná diplomová práce se věnuje dokumentaci a analýze charakteristických poškození vozidel vzniklých při kolizích s tuhými překážkami za nízkých rychlostí. Analýza charakteristických poškození je založena na provedení vlastních nárazových zkoušek s využitím tvarově a materiálově odlišných překážek. Dále se práce zabývá porovnáním výsledků nárazových zkoušek s poškozením typickým pro kolize dvou vozidel při tzv. parkovacích manévrech. Vypracovaná analýza je následně aplikována při hodnocení reálných případů dopravních nehod, které byly v průběhu vyšetřování označeny za pojistné podvody. Práce může dále sloužit jako základ nebo součást komparačních databází.

This thesis deals with documentation and analysis of the most common types of vehicle damage caused by collisions with fixed objects at low speeds. The characteristic damage analysis is based on performing custom crash tests using objects that are different in shape and material. Furthermore, the thesis deals with the comparison of performed crash tests with vehicle damage typical for collisions of two vehicles in so-called parking maneuvres. The analysis is then applied in the assessment of real traffic accidents, which were identified as insurance frauds during the investigation. The work can be further used as a basis for comparative databases.
Characteristic damage of Vehicles at Low Speed Collision
Keywords: Poškození; tuhá překážka; nárazové zkoušky; pojišťovací nárazy; pojistný podvod; Damage; fixed objects; crash tests; insurance crash tests; insurance fraud