Hardwarové kryptografické moduly pro zabezpečení LAN - Loutocký, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2008)
Práce se zabývá problematikou virtuálních privátních sítí (VPN). První část práce je zaměřena na vysvětlení základních pojmů počítačové bezpečnosti, které jsou nutné pro lepší pochopení dalších částí. Ve druhé části je rozebrána technologie VPN a její rozdělení dle určitých aspektů. Celá následující část práce je věnována realizaci VPN pomocí protokolu IPSec a jeho podrobnému popisu. V praktické části práce je uvedeno vlastní řešení zabezpečení laboratorní sítě produkty firmy Safenet. Následně jsou uvedeny modulární postupy popisující práci s jednotlivými produkty používanými v síti. V postupech jsou také popsány některé bezpečnostní slabiny, které je možné v laboratorní síti využít, a také způsoby ochrany proti jejich zneužití.

The thesis deal with the problems of virtual private network (VPN). The first part of the thesis is focused on the description of the basic terms of computer security which are useful for better understanding the other parts. There is a description of VPN technology and its separation of VPN by various aspects in the second part of the thesis. The next chapter is dedicated to the description of realization of VPN by using IPSec. There is shown how to secure laboratory network by using of the products of the Safenet Company in the practical part of the thesis. There are also stated the modular techniques how to use products in the network in practical part. Some of the modular techniques describe security weaknesses of the products which are possible to exploit in the laboratory network and they also describe the ways how to protect them against misusage.
Hardware cryptographic modules for LAN security
Keywords: VPN; IPSec; SafeNet; bezpečnost; certifikát; VPN; IPSec; SafeNet; security; certificate