Ověření možností komunikačních periferií jednodeskového systému BeagleBoard. - Hladík, René (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2012)
Obsah bakalářská práce zahrnuje druhy a možnosti komunikace, jenž nabízí rozhraní jednodeskového počítače. Ověření rozsahu komunikace při použití v mobilní robotice a následné shrnutí pro daný systém. Cílem této práce bylo poskytnout uživatelům konfiguraci jednotlivých periferií při následném využití systému BeagleBoard xM Rev C. Úvodní část práce je zaměřena na definici a shrnutí jednodeskových počítačových systémů. Přehled hlavních rozdílů mezi jednodeskovými systémy. Dále konkurence a charakteristika jednodeskových počítačů od předních světových výrobců a hardwarové odlišnosti. V další části je proveden úplný rozbor a charakteristika použitého jednodeskového počítače Beagleboard xM Rev C. Praktická realizace zahrnuje nejdůležitější komunikační rozhraní, které můžeme použít v případě prototypů mobilních systémů. Realizace USB kamery, GPIO multifunkčního rozhraní, sériovou komunikaci pomocí CMUcam3 kamerového modulu a v závěru I2C komunikace pomocí GPIO s SRF08 ultrazvukovým snímačem. Demonstrace rozmanitosti systému BeagleBoard, kterou mohou využívat všichni uživatelé vestavěných systémů v mobilní robotice. Moderní mobilní robotické systémy jsou komplexem analogových a digitálních zařízení jako jsou různé druhy senzorů, snímacích prvků, kamer a ostatních. Bakalářská práce popisuje základní konfiguraci jednotlivých možností komunikace na bázi kamer, snímačů a systémových prvků.

This bachelor’s thesis obtains a kind and possibility of communication, which single board computer offers. Check range of communications using mobile robotics and summary for this system. The result of this work provides a configuration all peripherals for Beagleboard system using. The introductory part of work is focuses on the definition and summary single board computer systems. Description main differences single board systems. Next point is competition and summary single board computers from the world's leading manufacturers and hardware differences. The next part is making complete description and summary of using single board computer Beagleboard xm Rev C. Practical realization obtains the most important interface of communication, which we can use in case of prototypes mobile systems. Realization of USB camera, multifunctional interface GPIO, serial communication of CMUcam3 camera module and in conclusion I2C communication using GPIO SRF08 ultrasonic sensor. Demonstration of Beagleboard system diversity, what can use all users of embedding systems in mobile robotics. Modern mobile robotics systems are complex analog and digital devices like different kind of sensors, sensing elements, cams and else. Bachelor work describe basic configuration some possibility communication with using cameras, sensors and systems elements.
Experimental testing of bus peripherals on single-board computer Beagleboard.
Keywords: Jednodeskový počítač; Linux; rozhraní; software; jednodeskový systém Beagleboard; firmware; zavádění systému; základní deska; GUI (grafické uživatelské rozhraní); GPIO; vestavěný systém; jádro systému; CMUcam3 kamerový modul; Single-board computer; Linux; interface; software; single board system Beagleboard; firmware; system booting; motherboard; GUI (graphical user interface); GPIO; embedded system; kernel; CMUcam3 camera module