Vznik a snižování emisí NOx - Boška, Michal (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2008)
Práce se zabývá vznikem a eliminací emisí NOx, jejich vlivem na živou i neživou přírodu a charakterisktikou jednotlivých oxidů dusíku. Hlavní částí práce je teoretický rozbor mechanismů vzniku emisí NOx při spalovacích procesech a popsání nejpoužívanějších metod pro jeho snižování. Součástí práce je i citace legislativních nařízení upravujících problematiku NOx v České Republice.

Bachelor’s thesis deal with production and elimination emission of nitrogen oxides their influence for animated and inanimate nature and their characteristic. Main part of thesis is theoretic analysis of creation mechanisms in combustion suits and description most widely used method of elimination nitrogen oxides. Part of thesis deal with problems concerning of nitrogen oxides at legislation at Czech Republic.
NOx production and elimination
Keywords: emise; oxidy dusíku; oxid dusný; oxid dusičitý; tvorba emisí; snižování emisí; metody snižování; vlastnosti NOx; tvorba NOx; snižování NOx; spalování; NO; NO2; NOx; emission; nitrogen oxides; monoxide nitrogen; tetroxide nitrogen; production of emission; elimination of emission; characteristics of NOx; production of NOx; elimination of NOx; combustion; NO; NO2; NOx