Návrh sacího traktu s variabilní délkou pro experimentální zážehový motor - Jelínek, Petr (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2016)
Tato diplomová práce pojednává o sacím traktu čtyřdobého spalovacího motoru a jeho plnící účinnosti a možnostech, jak tuto účinnost zvýšit a následně o optimalizování průběhu točivého momentu a výkonu u zadaného sériového spalovacího motoru. Na konci diplomové práce je návrh 3D modelu sacího potrubí.

This thesis discusses of the intake tract four-stroke ignition internal combustion engine and the filling efficiency and opportunities to increase this efficiency and consequently to optimize the course of torque and power at the specified serial engine. 3D model is the last point of this thesis.
Design of Intake manifold with variable length for experimental SI engine
Keywords: Sací trakt; plnící účinnost; rezonanční jev; rezonanční potrubí; Lotus Engine Simulation; ztráty; přeplňování; točivý moment; výkon; The intake tract; filling efficiency; a resonance phenomenon; resonant pipes; Lotus Engine Simulation; loss; supercharge; torque; power