Návrh uzavřeného chladicího okruhu - Novotný, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2024)
Cílem této bakalářské práce je navrhnout uzavřený chladicí okruh pro konkrétní technologie strojovny elektrárny, a to systém mazacího oleje, generátor elektrické energie a systém vysokotlaké hydrauliky. Hlavním úkolem je zajistit odvod tepla z jednotlivých systémů do centrálního tepelného výměníku, jehož návrh je jedním z cílů práce. Práce je rozdělena do tří částí. První část se zaobírá základním popisem chladicích okruhů a jejich rozdělením. Ve druhé části jsou uvedeny základní komponenty chladicího okruhu a jejich funkce. Je zde také uveden princip sdílení tepla. V třetí části práce je samotný návrh uzavřeného chladicího okruhu, jehož součástí je i návrh centrálního výměníku tepla. Součástí práce je model potrubí, který vznikl na základě základní tepelné bilance a P&ID schématu. Pro jeho tvorbu byl použit program AVEVA E3D. Na základě izometrie potrubí a tlakových ztrátách v jednotlivých zařízeních je určena tlaková ztráta okruhu. Dalším z cílů práce je návrh expanzní nádoby. Problém je řešen pomocí softwarů vhodných pro řešení jednotlivých částí návrhu. Výstupem práce je chladicí okruh splňující požadavky pro zadané podmínky.

The aim of this bachelor thesis is to design a closed cooling circuit for specific technologies of the power plant machinery room, namely lubricating oil system, power generator and high pressure hydraulic system. The main task is to provide heat dissipation from each system to a central heat exchanger, which is one of the objectives of the thesis design. The work is divided into three parts. The first part deals with the basic description of the cooling circuits and their division. In the second part, the basic components of the cooling circuit and their functions are presented. The principle of heat sharing is also presented. In the third part of the paper, the actual design of the closed cooling circuit is presented, which includes the design of the central heat exchanger. The work includes a model of the piping, which is based on a basic heat balance and P&ID diagram. AVEVA E3D software was used for its creation. Based on the piping isometry and pressure losses in the individual devices, the pressure loss of the circuit is determined. Another objective of the work is the design of the expansion vessel. The problem is solved by using software suitable for solving each part of the design. The output of the work is a refrigeration circuit meeting the requirements for the specified conditions.
Design of a closed cooling circuit
Keywords: Chladicí okruh; tepelný výměník; prostup tepla; model; potrubí; ztráty; Cooling circuit; heat exchanger; heat transfer; model; piping; losses