Analýza kinematiky zavěšení MacPherson - Trnková, Lucie (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2020)
Tato bakalářská práce se zabývá vlivem polohy významných bodů zavěšení MacPherson na kinematické charakteristiky. První část obsahuje popis vybraných parametrů zavěšení, jejich vlivu na jízdní vlastnosti automobilu a popis zavěšení MacPherson. Dále je na základě poskytnutých dat vypracovaná detailní analýza vlivu kinematických bodů na jednotlivé charakteristiky. V závěru jsou veškeré poznatky přehledně shrnuty tak, aby mohly sloužit jako návod pro změnu kinematických charakteristik.

This bachelor thesis deals with the influence of the position of significant points of MacPherson strut on kinematic characteristics. The first part contains a description of selected suspension parameters, their impact on the driving properties of the car, and a description of MacPherson strut. Furthermore, based on provided data, is prepared a detailed analysis of the influence of kinematics points to individual characteristics. In conclusion, all findings are synoptically summarized so that they can serve as a manual for change of the kinematic characteristics.
MacPherson Suspension Kinematics Analysis
Keywords: zavěšení MacPherson; úhel odklonu; úhel příklonu rejdové osy; poloměr rejdu; úhel záklonu rejdové osy; závlek; sbíhavost; výška středu klopení karoserie; převod odpružení; anti-dive; anti-lift; kinematická analýza; MacPherson strut; camber angle; kingpin inclination angle; scrub radius; caster angle; trail; toe-in/-out; roll center high; motion ratio of suspension; anti-dive; anti-lift; kinematic analysis