Chránění paralelních a souběžných vedení vvn distanční ochranou - Muhayimana, Obed (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2016)
Chránění paralelních a souběžných vedení je skutečně problematické z důvodů účinku vzájemné indukčnosti vedení v souběhu, odporu poruchy nebo rozložení zpětného proudu poruchy, které zkreslují impedanci jednofázové poruchy „viděné“ distanční ochranou. Proto současné numerické distanční ochrany nabízí kompenzační funkce, které je možno použít pro korekci charakteristik a výpočtu vzdálenosti poruchy pomocí lokátorů její charakteristice s dostatečnou odporovou rezervou a možnosti nastavení odpovídajícího režimu vypnutí. Tato práce se zabývá problémy, kterým čelí lokátor distanční ochrany při měření a výpočtu vzdálenosti místa jednofázové poruchy, a také mapuje současný stav řešení těchto problémů. Na základě výpočtu parametrů zadaného vedení bylo provedeno zhodnocení možných chyb při lokalizaci jednofázové poruchy a navrženo nastavení distanční ochrany určené k jeho chránění včetně nastavení parametrů určených pro kompenzaci výše uvedených negativních jevů. Bylo zjištěno, že zemnící lana a transpozice vedení přispívají k přesnosti lokátorů, protože nejmenší chyba byla zjištěna v transponovaném vedení se zemním lanem.

The protection of parallel and double-circuit lines is actually challenging due to the effect of mutual coupling impedance, fault resistance and the current reversal phenomenon which distort the single-phase fault impedance ‘’seen’’ by the distance protection. However, numerical distance protections currently used provide compensation functions which can be used for the characteristic correction and computation of distance-to-fault location, because of their locator characteristics with enough resistive reserve and the possibility of setting an adequate tripping mode. This work explores the problems faced by the distance protection locator while measuring and calculating the location distance of a single-phase fault, and the current state of solutions adopted in solving those problems. Owing to the parameter calculations for the given transmission line, possible faults when localizing single-phase faults were evaluated, and a setting design was proposed for the effective line protection, including settings of parameters which compensate the above mentioned negative phenomena. It was found that the earth-wire and the line transposition, improve the accuracy of the locators, because the least error was found in the transposed line with earth wire.
Distance Protection for Parallel and Double-Circuit HV Lines
Keywords: chránění vedení vvn; paralelní vedení; souběžné vedení; distanční ochrana; lokátor poruch; transpozice vodičů; parametry vedení; Protection of HV lines; parallel lines; double-circuit lines; distance protection; fault locator; line transposition; line parameters