Zpracování metodiky a podpory pro vyhodnocení naměřených hodnot uzemnění stožárů VVN v souvislosti s PNE 33 3300-1 - Kováč, Frederik (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2020)
Diplomová práca je zameraná na meranie a vyhodnotenie stavu uzemnenia stožiarov VVN. V teoretickej časti je popísaná teória uzemnenia vrátane súvisiacej legislatívy a účinkov elektrického prúdu na ľudský organizmus, sú tu uvedené metódy merania zemného odporu, rezistivity pôdy a popis dostupných meracích prístrojov. Praktická časť sa zaoberá meraním uzemnenia konkrétnych podperných bodov, postupom pri meraní a následným vyhodnotením z hľadiska ochrany osôb pred nebezpečným dotykovým napätím a účinkov bleskov. Pre vyhodnotenie nameraných dát je vytvorený nástroj v MS Excel. Na záver sú uvedené odporúčania pre zníženie dotykových napätí.

Diploma thesis is oriented on measuring and evaluation of grounding conditions of HV pylons. In theoretical part is described theory of grounding including related legislation, impact of electric current on human body, methods of measuring earth resistance, soil resitivity and description of available measurers. Practical part is focused on measuring earth resistance of selected pylons and measuring procedures followed by evaluation of measurements according to person's safety from dangerous touch voltage and impact of lightings. For evauluation of measured data is created supporting tool in MS Excel. In the last part of thesis are described recommendations for cutting-down touch voltages.
Development of methodology and supporting tool for evaluation of measured values of high voltage poles grounding systems according standard PNE 33 3300-1
Keywords: uzemnenie; zemný odpor; rezistivita pôdy; nárast potenciálu zemniča; stožiare VVN; 4-pólová metóda; Wennerova metóda; grounding; earth resistance; soil resistivity; earth potential rise; HV pylons; 4-poles method; Wenner method