Využití controllingu v podniku - Špicarová, Kateřina (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská, 2021)
Diplomová práce se zaměřuje na využití controllingu v podniku a to převážně na plánování a analýzu odchylek. V teoretické první části budou popsány základní charakteristiky a pojmy, které budou následně využity v analytické části. V této části bude popsána společnost Honeywell s.r.o., kde bude analyzován její stav a metody plánování nákladů. Autorka pracuje v oddělení controllingu a přímo se podílí na procesu plánování a kontroly. Dále budou analyzovány a interpretovány odchylky na základě skutečných hodnot, které se provádějí v MS Excel. V návrhové části bodou navrženy možná opatření, ke zlepšení využití controllingu v podobě implementace nového programu MS Power BI nebo Tableau do controllingového útvaru.

The master´s thesis is focused on application of Management Control System in company especially on planning and analysis of deviations. In theoretical part of the thesis will be described basic charakteristic and terms and will be used continualy in the analytical part. In this part Honeywell s.r.o. will be described and analyzed its current situation and methods for planning costs. Then will be analyzed and interpreted deviations based on actual data in MS Excel. In the proposal part will be propose actions to improve the current situation in the form of implemetation new program MS Power BI or Tableau into controlling team.
Application of Management Control System in a Business
Keywords: Controlling; controller; plánování; nákladový controlling; nákladová střediska; kontrola; analýza odchylek; Management Control System; controller; planning; management control system of costs; cost centers; control; analysis of deviations