Stavba v krajině - Winery - Nováková, Natalie (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury)
Urbanistický koncept v katastrálním území obce Strachotín vychází z inspirace spirálou. Obec se nachází na břehu Novomlýnských nádrží a nabízí nádherný výhled na Pálavu. Tudíž pro mě nejsilnějším motivem se stala příroda, která se pravidelně cyklí, ale neduplikuje se. Spirála byla aplikovaná na příjezdové cesty k vybranému místu, které nabízí nejlepší výhled a zároveň komunikuje s vesnicí. Funkce vinařství byla doplněna malým rekreačním jezdeckým areálem. Funkční řešení nabízí možnost návštěvy, rodinné rekreace či pořádání firemních akcí a prezentací. Při vkládání funkcí bylo uvažováno nad nejpříhodnějším způsobem dopravy, která bude tuto danou funkci vystihovat. Toto bylo dále upraveno vytvořením veřejných prostor, které navazují na jednotlivé provozy a celý areál. Samotné hmotové řešení objektů je inspirováno samotnou Pálavou, která je tvrdá, ale jemná. Pro jsem nejdůležitější objekty „vykrystalizovala“ a podpořila je zakrytím zelení ty méně důležité z hlediska návštěvníka.

Urbanist concept in the cadastral area of Strachotín village is based on spiral inspirations. The village is located on the banks of Novomlýnské nádrže and offers a wonderful view of Pálava. Therefore, for me, the most powerful motif has become the nature, which is cyclical, but does not repulse. The spiral has been applied to the driveway to a selected location offering the best view and communicating with the village. The function of the winery was supplemented by a small recreational riding complex. The functional solution offers the possibility of visiting, family recreation or organizing corporate events and presentations. When embedding functions, it was considered the most convenient mode of transport that would capture that function. This was further refined by the creation of public spaces that link to the various sites and the whole area. The actual mass solution of objects is inspired by Pálava itself, which is hard but delicate. For my most important objects, it "crystallized" and encouraged them to cover the greenery with the least important visitor.
Architecture in Landscape – Winery
Keywords: vinařství; krajina; kopce; zemědělství; přírodní bohatství; člověk; jezdectví; kůň; vychutnávání; rodina; winery; landscape; hills; agriculture; Natural Wealth; human; riding; horse; enjoyment; family