Studie zavedení statistické metody SPC pro kontrolu technologických operací - Ondruška, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2020)
Diplomová práce uvádí postup při zavádění nové metodiky provádění statistické regulace procesu pro obrábění součásti ve zvoleném podniku. Nová metodika je sestavena na základě teoretických poznatků uvedených v první části práce. Výstupem je porovnání výsledků procesu před zavedením a po zavedení nové metodiky zmíněné statistické metody a zhodnocení vlivu této nové metodiky na daný proces. Porovnání je provedeno pomocí testů hypotéz o shodnosti daných statistických veličin a zhodnocením ukazatelů výkonnosti a způsobilosti procesu popisujících jednotlivé soubory dat. Získané poznatky budou využity pro zavádění statistické regulace procesu i na další procesy v rámci výrobního portfolia daného podniku.

The master’s thesis contains a procedure of implementation of statistical process control for a machining process in a chosen company. The method is based upon knowledge of this topic which are mentioned in the first part of the thesis. The output is a comparison of general process performance before and after implementation of the above-mentioned statistical method and evaluation of the influence of this new method at the process. The comparison is done using hypothesis testing of specific statistical variables and analysis of process performance and capability of both data sets. The acquired knowledge and experience will be used for implementation of statistical process control for other processes in the company’s production portfolio.
Study of implementation of SPC statistical method for control of technological operations
Keywords: statistická regulace procesu; výkonnost procesu; způsobilost procesu; automobilový průmysl; komplexní řízení kvality; statistical process control; process performance; process capability; automotive industry; total quality management