Využití membrán pro zpracování odpadních vod ze zemědělství - Uhlířová, Marcela (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2021)
Tato práce se zabývá zpracováním zemědělské odpadní vody fugátu pomocí membránových technologií. V práci jsou popsány základní charakteristiky membránových technologií a jejich využití při zpracování zemědělských odpadních vod. Je navrženo zařízení na úpravu fugátu, které spočívá ve třech stupních – mikrofiltrace, ultrafiltrace a reverzní osmózy. První krok úpravy je složen ze čtyř filtrů o velikosti pórů 80, 25, 10 a 5 µm. Druhým krokem je ultrafiltrační membrána. Klíčovým prvkem je reverzní osmóza, pomocí které lze účinně separovat jednomocné ionty jako je NH4+. Navržené řešení používá dvoustupňovou reverzní osmózu z důvodu vyššího stupně konverze. Byly provedeny tři experimenty na ověření účinnosti separace znečišťujících látek, které byly srovnány s bilančními výpočty reverzní osmózy.

This thesis deals with an agricultural wastewater treatment (liquid digestate) by membrane technology. There is a fundamental description of characteristics of membrane technology with regard to application of agricultural wastewater treatment in this thesis. Experimental device for treatment of liquid digestate is designed and it consists of three steps – microfiltration, ultrafiltration and reverse osmosis. The first step consists of four filters with different pore sizes (80, 25, 10 and 5 µm). The second step is ultrafiltration and the third and key step is reverse osmosis. In the final step monovalent ions such as NH4+ are separated. Reverse osmosis consists of two stage system which results in higher recovery. Three experiments were carried out in order to verify the efficiency of separation dissolved solids.
Membrane technologies for agricultural wastewater treatment
Keywords: Membránové technologie; zpracování zemědělských odpadních vod; mikrofiltrace; ultrafiltrace; reverzní osmóza; digestát; úprava fugátu; testovací zařízení na úpravu fugátu.; Membrane technology; agricultural wastewater treatment; microfiltration; ultrafiltration; reverse osmosis; digestate; treatment of liquid digestate; experimental device for treatment of liquid digestate.