Studium protinádorového účinku platinových komplexů PHEN-BEQU - Večeřová, Michaela (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2024)
Rakovina představuje pro společnost velkou hrozbu a přestože v dnešní době existuje velká škála řešení tohoto problému, není ani jedno bez rizik. V bakalářské práci bylo za úkol studovat protinádorový účinek nově nasyntetizovaných platinových komplexů skupiny PHEN-BEQU. V prvé řadě byl proveden test MTT a jeho výsledkem byly hodnoty IC50 jednotlivých komplexů. Cytotoxicita byla změřená pomocí testu CellTiter-Glo® také na sferoidech - 3D buněčných modelech, které dokážou lépe simulovat prostředí skutečného nádoru. Dále byla změřena akumulace komplexů v buňkách a jádrech a stanoven typ buněčné smrti. Výsledky byly dány do souvislosti s obsahem lipofilních skupin a zhodnoceny jejich účinky.

Cancer represents a significant threat to society, and although there is a wide range of solutions to this problem available today, none are without risks. The task of the bachelor’s thesis was to study the anti-tumor effect of newly synthesized platinum complexes of the PHEN-BEQU group. First, an MTT test was performed, and the IC50 values of individual complexes were obtained as a result. Cytotoxicity was also measured using the CellTiter-Glo® assay on spheroids - 3D cellular models capable of better simulating the environment of a real tumor. Furthermore, the accumulation of complexes in cells and nuclei was measured, and the type of cell death was determined. The results were correlated with the content of lipophilic groups, and their effects were evaluated.
The study of the anticancer effect of platinum complexes PHEN-BEQU
Keywords: cytostatika; nádorové buňky; lipofilní skupiny; cytostatic drugs; cancer cells; lipophilic groups