Návrh zatahovacího podvozku pro letoun Z 143 LSi - Gregor, Jiří (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2020)
Diplomová práce se zabývá návrhem záměny stávajícího pevného podvozku cvičného a turistického letounu Z 143 LSi novým podvozkem typu VUT 100 v zatahovatelném systému. Úvodní kapitoly jsou věnovány popisu samotného letounu Z 143 LSi, jeho stávajícího podvozku a popisu zatahovatelného podvozku typu VUT 100. V další části jsou popsány možné varianty zástavby podvozku VUT 100 do letounu Z 143 LSi, které jsou kriticky zhodnoceny. Následuje výběr finálních variant pro zástavbu příďového a hlavního podvozku, pro které je vypracován konstrukční návrh v programu Catia V5. Součástí zástavby nového podvozku je remotorizace letounu pohonnou jednotkou Lycoming IO-390 a návrh nového motorového lože. Pro navržené řešení je vypracován nový hmotový rozbor s výpočtem centráží, nové případy pozemního zatížení, nová letová obálka zatížení a dodatečné případy zatížení nového motorového lože. Navržené motorové lože je zanalyzováno výpočetní metodou konečných prvků v programu MS Patran. Na závěr je navrženo možné schéma systému zatahování podvozku.

The diploma thesis deals with the design of the replacement the Z 143 LSi landing gear with the new VUT 100 type landing gear in a retractable system. The first part of this thesis is devoted to the description of the Z 143 LSi aircraft and its landing gear and the description of the retractable landing gear type VUT 100. The next part describes the possible variants of the installation the VUT 100 landing gear, which are critically evaluated. Then there is selected the final variant for the installation, which is designed in Catia V5 software. The final design includes remotorization with Lycoming IO-390 and new design of engine bed. For the proposed solution, a new mass analysis with the calculation of centrations, new cases of ground load, a new flight envelope of load and additional cases of load of a new engine bed are prepared. The proposed engine bed is analyzed by the finite element calculation method in the MS Patran software. Finally, a possible scheme of the chassis retraction system is proposed.
Retractible landing gear design for Z 143 LSi airplane
Keywords: Letoun; podvozek; motorové lože; Lycoming; případy zatížení; MKP analýza; Aircraft; landing gear; engine bed; Lycoming; load cases; FEM analysis