Sledování koncentrace vzdušných iontů - Pončík, Vlastimil (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2009)
Elektrointové mikroklima je součástí atmosféry, je tvořeno negativními a pozitivními ionty s různou pohyblivostí a velikostí. Je prokázáno působení iontů na organismus člověka, počet kladných a záporných iontů ve vzduchu ovlivňuje psychický i fyzický stav osob. Jsou známy léčebné účinky negativních iontů s vysokou pohyblivostí (jejich vysoké koncentrace se vyskytují ve speleoterapeutických jeskyních). Kritéria pro hodnocení elektroionotového mikroklimatu zatím nejsou v naší legislativě stanovena. Tato bakalářská práce ukazuje některé možnosti měření koncentrace iontů.

Electro-ionic microclimate is a component of atmosphere which is created negative and positive ionts with different mobility and size. Man is affected of these ionts. Amount of positive and negative ionts in air influences affirmative physical and mental condition of man. Is known therapeutic effect of negative ions with high mobility, there is high concentration of them in some speleotherapeutic caves. Criteria for critizing of eletro-ionic microclimate are not determined in our legislation. This bachelor’s thesis show the posibility of the measurement of the concentration of ions.
Measuring concentration of air ions
Keywords: elektrointové mikroklima - záporné ionty - kladné ionty – speleoterapie - aspirační kondenzátor - saturační charakteristika; electro-ionic microclimate - negative ions - pozive ions –speleotherapy - aspiratiron condenser - saturation characteristic