Vývoj velomobilů - Adámek, Silvestr (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2024)
Tato bakalářská práce se zabývá vývojem velomobilů s cílem poskytnutí komplexního přehledu o těchto moderních, avšak méně rozšířených dopravních prostředcích. Velomobily představují vozidla s aerodynamickou karoserií, která jsou poháněna primárně lidskou silou. Vzhledem k absenci pohonu na bázi spalovacích motorů snižují nejen negativní dopady na životní prostředí, ale i závislost na fosilních palivech. V této práci je analyzována oblast rozdělení velomobilů na základě různých kritérií. Jedná se například o konfiguraci kol, druh pohonu nebo kategorizace jejich využití. Kromě toho je proveden rozbor klíčových konstrukčních prvků a materiálů, které jsou při výrobě běžně využívány a stále i v průběhu technologického pokroku inovovány. Kupříkladu moderní materiály jako uhlíková vlákna poskytují výrazné zvýšení pevnosti na úkor redukce celkové hmotnosti velomobilu. Vývoj těchto novodobých vozidel je závislý na využití moderních přístupů. Konkrétně lze v tomto kontextu hovořit o oblastech, jako je optimalizace aerodynamických vlastností karoserie, pevnost konstrukce, či otázky týkající se elektrického pohonu. Velomobily sice představují efektivní a ekologický způsob dopravy, vyšší pořizovací náklady, hmotnost a objemnost konstrukce mohou však představovat problém pro širší přijetí společností.

The bachelor thesis deal with one of a lesser-known means of transport as velomobile certainly is at the moment. This research aims to the development and overall complexity of these modern human-powered vehicles using aerodynamics to its advantage. Due to absence of internal combustion engine, velomobiles reduce negative environmental impacts but also dependence of fossil fuels. Different specifications of velomobiles such as wheels configuration, propulsion system and its usage are being analysed in this study as well as main construction elements or invariably innovated materials. For instance, carbon fibres are one of the modern materials contributing to the strength and lightness of velomobile. Modern approaches goes hand in hand with the development of these modern vehicles, aerodynamics optimalizations of the vehicle body, construction strength or questions regarding electric propulsion to be more specific. Although velomobiles represent an efficient way of transportation, initial costs, weight and size could be impediment to the wider public.
Development of velomobile
Keywords: Velomobil; lehokolo; vozidlo poháněné lidskou silou; aerodynamika; Velomobile; recumbent bike; human powered vehicle; aerodynamics