Nekonvenční metoda obrábění vodním paprskem - Prax, Ondřej (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2011)
Diplomová práce obsahuje literární rešerši zabývající se nekonvenční technologií vodního paprsku. První část je věnována rozboru technologie vodního paprsku a možných způsobů řízení a zadávání dat. Na ni navazuje kapitola pojednávající o vlivech vstupních parametrů na jakost povrchu a přesnost obrábění. Práce dále rozebírá ekologické hledisko vodního paprsku. Součástí diplomové práce je část praktická, řešící kompletní technologii výroby řetězového kola. V závěru práce je ekonomicky vyhodnocena technologie vodního paprsku pro výrobu ozubeného kola s porovnání závislosti výsledné ceny na řezných podmínkách.

The master thesis contains a literature search dealing with the unconventional technology of water jet cutting. The first part is aimed to description of the water jet technology and shows the possibilities of controlling and awarding data for cutting. Follows the chapter about the influences of the input parameters to a surface quality and machining accuracy. The thesis also giving an account of ecological factors of the water jet cutting. The description of the whole technology for production of the sprocket is a part of the thesis. The last part of the thesis is solving the economics of the water jet cutting technology, especially for production of the sprocket with comparing dependency of the cutting conditions.
The unconventional Method of Cutting Water Jet
Keywords: Vodní paprsek; abrazivní vodní paprsek; řezání kapalinovým paprskem; nekonvenční technologie; ekologické hledisko řezání vodním paprskem.; Water jet; abrasive water jet; liquid jet cutting; unconventional technology; ecological aspects of water jet cutting.