Optimalizace technologie lití pod tlakem odlitku vakuové pumpy - Krňávek, Štěpán (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2014)
Diplomová práce se zabývá optimalizací technologického procesu lití tlakového odlitku, který je součástí zařízení vakuové pumpy. Odlitek je odléván ze slitiny AlSi9Cu3(Fe) ve slévárně firmy KOVOLIT, a. s. Problémem u tohoto odlitku je výskyt vnitřních vad. Úkolem práce je návrh vhodných nápravných opatření s cílem minimalizace výskytu vad v odlitku. Provedením analýzy vad v odlitku byly tyto vady klasifikovány jako kombinace staženin a vzduchových bublin. Na základě analýzy vad byly zjištěny příčiny vzniku vad – nadměrná teplota formy a uzavření vzduchu ve formě. Výsledkem bylo navržení vhodných nápravných opatření – změna temperace formy a konstrukční úprava odlitku. Pro případ zavádění nové formy do výroby byla navržena nová vtoková soustava. Vhodnost nové vtokové soustavy byla posouzena dle simulace plnění dutiny formy.

Diploma thesis deals with optimization of technological process casting a die cast, which is part of vacuum pump. The die cast is made from alloy AlSi9Cu3(Fe) in foundry KOVOLIT, a. s. There is a problem with inner defects at this cast. Solution of this thesis is to suggest suitable actions to minimize of incidence the defects in the cast. According to analysis of the defects in the cast these defects were classified as combination of shrinkages and gas holes. According to analysis causes of the defects are high temperature of die mould and closed air in die mould. As a result suitable actions were suggested – a change of the die mould tempering and a design adjustment of the cast. In case of implementing a new die mould in the manufacture a new gating system was designed. Suitability of the new gating system was assessed according to simulation of filling die cavity.
Optimization of die casting technology for the casting of vacuum pump
Keywords: Lití pod tlakem; vady odlitků; slitina AlSi9Cu3(Fe); tlakový licí stroj; vtokové naříznutí; rychlost kovu v naříznutí; vtoková soustava.; Die casting; casting defects; alloy AlSi9Cu3(Fe); die casting machine; ingate; ingate velocity; gating system.