Únavové charakteristiky kompozitů s kovovu matricí (MMC) - Judas, Jakub (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2017)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou únavových charakteristik hybridního kompozitu s hořčíkovou matricí QE22 vyztuženého vlákny Al2O3 a částicemi SiC. Zkušební vzorky kompozitu, připravené metodou infiltrace preformy taveninou, byly nejprve podrobeny kvazistatickému namáhání v tahu a tlaku a zjištěná data byla následně porovnána s příslušnou hořčíkovou matricí. Na kompozitním materiálu byla dále studována cyklická deformační odezva a únavová životnosti v oblasti nízkocyklové únavy v módu řízené velikosti amplitudy smluvního napětí. Všechny experimenty probíhaly při pokojové teplotě. Cyklické křivky byly na základě regresní analýzy proloženy odpovídající mocninnou závislostí ke zjištění únavových parametrů hybridního kompozitu. Na závěr byly diskutovány a porovnány cyklické a únavové parametry s obdobnou hořčíkovou slitinou AZ91 zpevněnou částicemi SiC.

This bachelor thesis is focused on analysis of fatigue characteristics of hybrid composite based on magnesium matrix QE22 reinforced with Al2O3 fibres and SiC particles. Test specimens of the composite material prepared by infiltration method were subjected to quasi-static tensile and compression test and discovered data were afterwards compared with the magnesium matrix. Cyclic response and low-cycle fatigue life were studied on the material under stress-control mode. All of the experiments were conducted at room temperature. Cyclic curves were fit with regression analysis in order to measure fatigue parameters of the hybrid composite. Cyclic and fatigue parameters were discussed and compared to similar magnesium alloy AZ91 reinforced with SiC particles.
Fatigue characteristics of Metal Matrix Composites (MMC)
Keywords: Hořčíková slitina QE22; hybridní kompozit; vlákna Al2O3; částice SiC; nízkocyklová únava; cyklická plasticita; regresní funkce; Magnesium alloy QE22; hybrid composite; Al2O3 fibres; SiC particles; low-cycle fatigue; cyclic plasticity; regression function