Rekonstrukce 2D manipulátoru - Valenta, Jakub (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2023)
Diplomová práce se zabývá bezpečností strojního zařízení 2D manipulátor. V práci je popsána konstrukce stroje a jeho řídící systémy. Důraz je kladen na popis bezpečnostních funkcí použitých ve strojním zařízení a postup vyhodnocení bezpečnosti pomocí posouzení rizik stroje. Pro strojní zařízení byl sepsán návrh pro ES prohlášení o shodě spolu s požadovanými podklady. Nadále je vytvořen jednoduchý program pro ovládání stroje a byla připravena virtualizace. Strojní zařízení bylo otestováno vyfrézováním loga VUT FEKT.

The diploma thesis deals with the safety of the triple device 2D manipulator. The thesis describes the design of the machine and its control systems. Emphasis is placed on the description of the safety functions used in the machinery and the safety evaluation procedure using a machine risk assessment. A proposal for the EC declaration of conformity has been drawn up for the machinery, together with the required supporting documents. A simple program for controlling the machine is still created and vitualization has been prepared. The machinery was tested by milling the BUT FEEC logo.
Modernization of the 2D manipulator model
Keywords: 2D Manipulátor; Bezpečnost strojních zařízení; Posouzení rizik; SISTEMA; ES prohlášení o shodě.; 2D Manipulator; Safety of machines; Risk assessment; SISTEMA; EC declaration of conformity