Vliv zvýšené koncentrace oxidu uhličitého a dusíkaté výživy na kvalitu pšeničného zrna - Chadimová, Klára (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2014)
V této práci byl studován vliv zvýšené koncentrace oxidu uhličitého a dusíkaté výživy na kvalitu pšeničného zrna. Ozimná pšenice odrůdy Bohemia byla pěstována v podmínkách normální (AC) a zvýšené (EC; 700 mol oxidu uhličitého na mol) koncentrace oxidu uhličitého, přičemž polovina vzorků byla hnojena dávkou 200 kg N na ha (N+) a druhá polovina vzorků zůstala bez hnojení (N-). Byl stanoven sedimentační index pomocí Zelenyho testu a číslo poklesu podle Hagberga-Pertena. Byla stanovena objemová hmotnost rutinní metodou. Ke zjištění tvrdosti zrna a stanovení obsahu škrobu, sušiny a dusíkatých látek byla použita metoda NIR spektrometrie. Zvýšená koncentrace oxidu uhličitého neměla statisticky významný vliv na žádný z vybraných parametrů kvality pšeničného zrna. Naopak výrazný vliv na kvalitu pšeničného zrna má hnojení dusíkem. U varianty nehnojené dusíkem byl pozorován statisticky významný pokles sedimentačního indexu a obsahu dusíkatých látek vyjádřeného jako hrubá bílkovina a nárůst obsahu škrobu. Ostatní parametry kvality zrna nebyly dusíkatým hnojením ovlivněny.

The aim of this study was to examine the effect of elevated atmospheric carbon dioxide concentration and different nitrogen fertilization levels on wheat grain quality. Winter wheat cultivar Bohemia was grown under ambient carbon dioxide concentration (AC) and elevated carbon dioxide concentration (EC; 700 mol carbon dioxide per mol) half of the samples was fertilized with 200 kg N per ha (N+) and the other part stayed unfertilized (N-). Zeleny value and Hagberg-Perten value was determined. Bulk density was determined by routine method. Grain hardness, dry matter content, starch concentration and crude protein concentration was determined by NIR spektroscopy. No effect on grain quality was detected due to carbon dioxide enrichment. However nitrogen fertilizer influenced grain quality significantly. Zeleny value and crude protein concentration were decreased and starch concentration was increased in samples that stayed unfertilized. Other grain quality parameters stayed unaffected.
Effects of elevated atmospheric carbon dioxide and nitrogen supply on grain quality of wheat
Keywords: pšenice; zvýšená koncentrace oxidu uhličitého; lepek; wheat; elevated carbon dioxide concentration; gluten