REVITALIZACE PŘEDPOLÍ KVĚTNÉ ZAHRADY V KROMĚŘÍŽI - Balabánová, Jitka (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury)
Pochopit principy minulosti a v jejich osnově návázat novým způsobem. Nesměřovat k opakování a napodobování, ale naopak podtrhnout rozdíl starého s novým. Nezastiňovt, ale pouze doplnit. Podpořit a spolupůsobit. Tyto principy mě dovedly k organickému pojetí předpolí zahrad. Pravoúhlý systém je ponechán řádu formální zahrady. Pouze zachovalé stávající stavby kontrastují s rozvolněnou hrou, čímž tento dojem jen umocňují. Tento vzlet umožňuje fakt, že předpolí je odděleným prostorem (a to i ideově) takže rozdílné pojetí, uspořádání a náplň neruší susední formální zahradu.

Old garden is strict and my way is organic play with shapes. You can see very clearly the difference in historicial and modern garden and architecture.
Revitalization Program of Floral Garden in Kromeriz
Keywords: zahrady; architektura; historie; kontrast; protiklad; respekt; hra; nové východisko; garden; architecture; history; contrast; opposite; respect; acting; new way