Realizace komponent v redakčním systému Joomla - Ingr, Michal (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2009)
Bakalářská práce popisuje vytvoření a implementaci komponenty pro správu elektronické knihovny do redakčního systému Joomla. V úvodu jsou vysvětleny základní pojmy, jako například co je to komponenta nebo redakční systém. Zbytek práce se již zaměřuje na samotné vytvoření dané komponenty. Výsledná aplikace umožňuje uživateli provádět základní operace, jakými jsou například přidávání a mazání záznamů v systému. Celá aplikace je naprogramována v jazyce PHP s použitím některých vnitřních funkcí redakčního systému Joomla a propojena s databází MySQL. Cílem této práce je především vytvoření volně šiřitelného softwaru, který bude možné dále upravovat a rozšiřovat.

The bachelor’s thesis describes the creation and implementation of component for the management of electronic library in the Joomla content management system. In the introduction, there are explain the basic concepts, such as what is a component or CMS. The rest of the work is focused on the creation of its own component. The final application allows user to execute basic operations such as adding and deleting records in the system. The entire application is programmed in PHP language with the use of certain internal Joomla content management system functions and interact with MySQL database. The main aim of this work is to create a free software, which can be further modify and extend.
Component design for Joomla editorial system
Keywords: Joomla; systém pro správu obsahu; CMS; komponenta; PHP; Joomla; content management system; CMS; component; PHP