MOSILANA BRNO - Cyrnerová, Jana (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury)
Předmětem diplomové práce je urbanisticko - architektonická studie dřívějších areálů textilních továren a území podél ulice Křenová. Hlavním cílem je začlenění a rehabilitace současných staveb do organismu města a citlivé doplnění hmotové struktury založené na prostorových principech kompaktního města. Důraz je kladen rovněž na zvýšení propustnosti a kvality veřejného prostranství, které v současné době v území zcela chybí. Detailněji se pak v práci zabývám popisem nových objektů – bytovým domem na zelené parkovací platformě, řadovými domky podél Ponávky a alternativní konverzí barvírny na Mateřské centrum. Cílem práce je návrh určité alternativy k dosavadnímu způsobu využití ( podvyužití území) i záměrům vycházejících z ÚP.

Subject of master thesis is urban nad architecture study of former textile factory area and land along the street Křenová. The main theme of the solution is integration and rehabilitation of the contemporary building into organism of the city and susceptible addition of new masses which is based on the principles of compact city. Emphasis is also put on increasing throughput and quality of public spaces, which is missing nowadays. In detail I am focused on new buildings – the residential house on the green parking platform, row houses along the river Ponávka and alternative conversion of fomer Dye House into Mother Center. The aim is to propose some alternative to currently inappropriate land use and invention based on the Regional Plan.
MOSILANA FACTORY BRNO
Keywords: KONVERZE INDUSTRIÁLNÍCH OBJEKTŮ; PONÁVKA; KOMPAKTNÍ MĚSTO; REGENERACE; NOVÁ FUNKČNÍ VYUŽITÍ; BROWNFIELDS; TEXTILNÍ PRŮMYSL; BRNO; MOSILANA; CONVERSION OF INDUSTRIAL BUILDINGS; PONAVKA; COMPACT CITY; REGENERATION; NEW FUNCTION; BROWNFIELDS; TEXTILE FACTORY; BRNO; MOSILANA