Nové postupy pro hodnocení betonu v existující konstrukci - Juřenová, Jana (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2024)
Tato bakalářská práce se snaží rozšířit povědomí o možnosti využití ultrazvukové impulzové metody pro diagnostiku stavebních konstrukcí. Klade důraz na využití nedestruktivních metod, vyzdvihuje jejich schopnost poskytnout srovnatelné výsledky s tradičními destruktivními metodami hodnocení, a to se současnou minimalizací zásahu do konstrukce. Součástí práce je informování o postupech stanovení charakteristické pevnosti betonu v tlaku u stávajících konstrukcí, jak je definováno v normě ČSN EN 13791 aktualizované v roce 2021. Práce se zaměřuje především na kalibraci výsledků z nedestruktivního nepřímého měření s výsledky získanými destruktivně pomocí jádrových vývrtů.

This bachelor thesis seeks to increase the awareness of the possibility of using the ultrasonic pulse method for the diagnosis of building structures. It emphasises the use of non-destructive methods, highlighting their ability to provide comparable results to traditional destructive methods of assessment, whilst minimising interference to the structure. The work includes reporting on the procedures for determining the characteristic compressive strength of concrete in existing structures as defined in EN 13791, updated in 2021. The work focuses primarily on calibrating results from non-destructive indirect measurements with those obtained destructively using core borings.
New procedures for evaluating concrete in existing construction
Keywords: beton; nedestruktivní metody; ultrazvuková impulzová metoda; jádrové vývrty; pevnost betonu v tlaku; regresní analýza; concrete; non-destructive methods; ultrasonic impulse method; core borings; concrete compressive strength; regression analysis