Interakce léčiv s půdní organickou hmotou - Gümpl, David (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2025)
V současné době je užívání léčiv běžné. Nevstřebané léčiva v těle lidí i hospodářských zvířat končí v půdě a interagují v ní. Tato bakalářská práce je zaměřená na studium mobility sulfonamidových antibiotik, které jsou hojně využité ve veterinářství a dostávají se ve velkém množství do půdy. Jsou to veterinární léčiva, které jsou světově využívány, a jejich častá aplikace napomáhá hromadění v půdě. Pro studium byla využita difúze léčiv z okamžitého plošného zdroje, které difundovali v huminovým hydrogelu a sorpční/desorpční experiment. Byl stanoven difúzní koeficient těchto léčiv, maximální adsorbované množství na půdní vzorek a účinnost desorpce. Cílem práce bylo prostudovat mobilitu sulfoamidů v půdě a jejich interakci s huminovými kyselinami. Koncentrace léčiva určitých částí huminovém hydrogelu byly stanoveny UV-VIS spektrofotometrií.

Nowadays, the use of pharmaceuticals is widespread. Unabsorbed drugs from the bodies of humans and livestock end up in the soil, where they interact with its components. This bachelor's thesis focuses on the study of the mobility of sulfonamide antibiotics, which are widely used in veterinary medicine and frequently enter the soil in large quantities. These are veterinary drugs that are used globally, and their frequent application contributes to their accumulation in the soil. To study this issue, diffusion of the drugs from an instantaneous planar source into a humic hydrogel was used, along with sorption/desorption experiments. The diffusion coefficient of these pharmaceuticals was determined, maximum adsorbed amount per soil sample and desorption efficiency. The aim of the thesis was to investigate the mobility of sulfonamides in soil and their interaction with humic acids. The concentration of the drugs in specific parts of the humic hydrogel was determined using UV-VIS spectrophotometry.
Interactions of pharmaceuticals with soil organic matter
Keywords: Huminové kyseliny; sulfonamidová antibiotika; hydrogely; difúze; adsorpce; desorpce; UV-VIS spektrofotometrie; Humic acids; sulfonamide antibiotics; hydrogels; diffusion; adsorption; desorption; UV-VIS spectrophotometry