Konstrukce horského hotelu v Beskydech - Danelová, Veronika (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2019)
Diplomová práce představuje návrh a posouzení dřevěné nosné konstrukce horského hotelu v oblasti Trojmezí u Hrčavy. Jedná se o nepodsklepený dvoupodlažní objekt s obytným podkrovím. Půdorys je ve tvaru neúplného osmiúhelníku s vnitřním nezastřešeným prostorem. Největší půdorysný rozměr je 36 m a výška v nejvyšším bodě konstrukce téměř 12 m. Střecha jednotlivých segmentů je navržena jako pultová se sklonem 27°. Materiálem nosných prvků je lepené lamelové dřevo a rostlé dřevo v kombinaci s ocelovými spojovacími prostředky ve spojích a opláštěním ze sádrovláknitých desek. Nosná konstrukce je navržena a posouzena v souladu s příslušnými normami z hlediska mezního stavu únosnosti a mezního stavu použitelnosti. Součástí práce je technická zpráva včetně výkazu výměr, statický výpočet a výkresová dokumentace nosných prvků, kotvení a vybraných detailů.

The diploma thesis presents design and assessment of a loadbearing timber structure of mountain hotel in the Trojmezi u Hrčavy area. The object is a two-storey building without cellar and with attic rooms. The object has a floor plan of an incomplete octagon with a roofless central courtyard. The structure spans 36 meters at its widest dimension and the maximum height reaches almost 12 meters. The individual segments are covered by mono-pitched roof with 27° slope. The main loadbearing elements are constructed of glued laminated timber and solid timber with steel joints and gypsum fibreboard cladding. The loadbearing structure is designed and assessed in accordance with relevant standards, taking ultimate and serviceability limit state into consideration. The thesis includes an engineering report including bill of quantities, structural design report and drawings of loadbearing structure, anchorage and selected details.
The structure of mountain hotel in Beskydy
Keywords: dřevěná konstrukce; horský hotel; lepené lamelové dřevo; rostlé dřevo; ocelové spojovací prostředky; osmiúhelníkový půdorys; pultová střecha; kloubové uložení; timber structure; mountain hotel; glued laminated timber; solid timber; steel joints; octagonal plan; mono-pitched roof; pin-supported columns