Převodník signálu MIDI na DMX pro synchronizaci pódiové světelné techniky s živou hudbou - Hajdúch, Patrik (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2024)
Tato práce se věnuje návrhu převodníku ze signálu MIDI na signál DMX. Převodník běží na mikroprocesoru ATmega328P s Arduino bootloaderem a umí převádět zprávy Note On, Note Off a Control Change na změny výstupního signálu DMX. K převodu je využívána mapa o třech profilech, kterou je možné upravit pomocí desktopové aplikace, uložená na externí paměti EEPROM. Toto umožňuje používání převodníku univerzálně v mnoha různých DMX systémech. Zařízení je uloženo v pouzdru, jehož rozměry dovolují uchovávání v jedné rackové jednotce. Převodník umožňuje plně automatizované ovládání světelné a jevištní techniky synchronizovaně s hudbou a vytvoření komplexních scén za pomoci vysoce rozšířeného protokolu MIDI.

This bachelor thesis focuses on designing a device for converting MIDI signals to DMX signals. The converter runs on the ATmega328P microprocessor with the Arduino bootloader and is capable of converting Note On, Note Off, and Control Change messages into changes in the DMX output signal. For the conversion, a map consisting of three profiles is used, which is editable using a desktop app and saved on an external EEPROM. This allows the converter to be used universally with many different DMX systems. The device is housed in an enclosure with dimensions that allow it to be stored within a single rack unit. The converter allows for fully automatic control of stage lighting and other stage equipment in synchronization with music and creating complex scenes using the widely used MIDI protocol.
MIDI to DMX signal converter for synchronizing stage lighting with live music
Keywords: MIDI; DMX; DMX 512; převodník MIDI na DMX; mikroprocesor; mikrokontroler; Arduino; UART; I2C; ATmega; světelná technika; jevištní zařízení; MIDI; DMX; DMX 512; MIDI to DMX converter; microprocessor; microcontroller; Arduino; UART; I2C; ATmega; stage lighting; stage equipment