Zpětný překlad specializovaných a pokročilých instrukčních sad - Holub, Juraj (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2020)
V dnešnej dobe je proces analýzy nebezpečného softvéru dôležitou súčasťou informačných technológií. Jedna z kľúčových techník je spätný preklad škodlivých binárnych programov. Spätný preklad je komplexný proces, ktorý rieši niekoľko projektov. Projekt RetDec sa zameriava na flexibilný návrh a riešenie spätného prekladača s možnosťou znovupoužiteľnosti. Cieľom tejto práce je zlepšenie spätného prekladu pokročilých inštrukčných sád pre architektúru x86. Bola navrhnutá nová optimalizácia pre FPU registrový zásobník. Bola rozšírená podpora prekladu inštrukčných sád jednotiek FPU a SSE. Nové rozšírenia boli implementované a otestované z hľadiska efektivity a kvality spätného prekladu.

Nowadays, the process of analyzing malicious software is an important part of information technologies. One of the crucial techniques is decompilation of malicious binary programs. The decompilation is a complex process, and there are multiple projects with such a goal. The project RetDec aims to develop retargetable and flexible decompiler. The goal of this research is to improve the decompilation of advanced instruction sets for architecture x86. The new optimization for FPU register stack manipulation is designed, and the support of FPU and SSE instruction set translation is extended. The new extensions are implemented and tested in the manner of decompilation efficiency and quality.
Decompilation of Specialized and Advanced Instruction Sets
Keywords: prekladače; spätné prekladače; reverzné inžinierstvo; x86; FPU; SSE; RetDec; compiler; decompiler; reverse engineering; x86; FPU; SSE; RetDec