Kontrolní výpočty pro frézování Al slitiny - Ticháčková, Aneta (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2025)
Tato bakalářská práce se zabývá kontrolními výpočty pro frézování hliníkové slitiny AN EW-6082 T6. Cílem bylo zjistit, jaký vliv mají změny posuvu na zub a otáčky vřetena na velikost tangenciální řezné síly. Pro výpočty byly použity vzorce a kalkulačka Machining Power ISCAR. K vyhodnocení vlivů jednotlivých parametrů pomocí softwaru Minitab byla použita Taguchi metoda a ANOVA. V závěru se ukázalo, že kvůli chybě v NC programu, se změnil posuv na zub a neodpovídal plánované hodnotě. Tato chyba byla způsobená lidským faktorem. Doporučení pro praxi je zopakování experimentu pro získání přesnějšího vyhodnocení dat.

This bachelor’s thesis deals with control calculations for milling the aluminum alloy EN AW-6082 T6. The aim was to determine how changes in feed per tooth and spindle speed affect the magnitude of the tangential cutting force. The calculations were performed using formulas and the ISCAR Machining Power calculator. To evaluate the influence of individual parameters, the Taguchi method and ANOVA were applied using Minitab software. In the conclusion, it was found that due to an error in the NC program, the feed per tooth was altered and did not match the intended value. This error was caused by human factors. A recommendation for practice is to repeat the experiment to obtain more accurate data evaluation.
Control calculations for milling of Al alloys
Keywords: Čelní frézování; hliníková slitina EN AW-6082 T6; řezná síla; posuv na zub; otáčky vřetena; Taguchi metoda; ANOVA (analýza rozptylu); Machining Power ISCAR; software Minitab; kontrolní výpočty; Face milling; aluminum alloy EN AW-6082 T6; cutting force; feed per tooth; Taguchi method; ANOVA (Analysis of Variance); ISCAR Machining POwer; software Minitab; control calculations