Elektronický detektor pro tenkovrstvé mikrosenzory plynů - Rozštípil, Jakub (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2009)
Hlavním cílem diplomové práce je navrhnout a realizovat elektroniku v podobě SMT přístroje pro tenkovrsvé senzory plynů a nastudovat princip funkce senzorů plynů na bázi polovodivých oxidů. Přístroj obsahuje regulátor teploty a elektroniku, jež je schopna snímat koncentraci plynů na povrchu senzoru. Zařízení je navrženo pro řízení 4 senzorů a má komunikovat s počítačem pro nastavení počátečních podmínek a snímání koncentrace plynu. Praktická část diplomové práce obsahuje návrh a realizaci elektroniky a tvorbu softwaru pro její ovládání.

The general aim of Master’s thesis is to design and execute electronics in the SMT device view for thin film gas sensors and to study principle of gas sensor functionality based on semiconducting oxides. The SMT device contains temperature controller and electronics which is able to scan the concentration of gas on the sensor surface. It is designed for controlling of four sensors and has to communicate with computer for setting of initial conditions and scanning of concentration of gas. The practical part of Master’s thesis contains design and construction of electronics and software making.
Electronic detector for thin-film gas microsensors
Keywords: senzor plynů; polovodivé oxidů kovů; mikrosenzor; tenkovrstvý senzor; gas sensor; semiconductor metal oxide; microsnsor; thin-film sensor