Creepová životnost vysokomolekulárního polyethylenu (HDPE) - Patzelt, Petr (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2019)
V teoretické části předložené diplomové práce se uvádí popis materiálových vlastností a testovacích parametrů, které mají vliv na průběh SCG. Experimentální část je zaměřená na porovnání vlivů různých podmínek na průběh FNCT a PENT. Zvolené teploty pro PENT byly 70; 80 a 90 °C a nominální napětí byla 2,0; 2,4 a 2,8 MPa. U FNCT bylo zvoleno ligamentální napětí 4 MPa pro všechna zvolená média, kterými byla voda, roztok Arkopalu N110 a roztok Dehytonu PL. Dále byla proměřena řada ligamentálních napětí 3; 4; 5; 6; 8 a 10 MPa v roztoku Arkopalu N110 při teplotě 80 °C. Následovalo studium morfologie lomových ploch těles. Naměřená data byla následně vyhodnocena pomocí pětiparametrické rovnice.

The theoretical part of the thesis deals with the summary of material properties and testing parameters that influence SCG process. The experimental part is aimed on the comparison of different condition effects on the process of FNCT and PENT. Chosen temperatures for PENT were 70; 80 and 90 °C and the applied nominal stress 2,0; 2,4 and 2,8 MPa. In the case of FNCT the chosen temperatures were the same and the ligamental stress was 4 MPa for all used environments which were: water, Arkopal N110 solution and Dehyton PL solution. In addition, several experiments were measuered under applied nominal stresses 3; 4; 5; 6; 8 a 10 MPa and at 80 °C in Arkopal N110 solution. The morphology of crack surfaces was studied afterwards. The obtained data were used for evaluaion by a five parameter equation.
Creep Behaviour of High-Density Polyethylene (HDPE)
Keywords: SCG; Arkopal N110; Dehyton PL; FNCT; PENT; SCG; Arkopal N110; Dehyton PL; FNCT; PENT