Facility management jako komplex servisních činností při správě majetku - Dočekal, Luboš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2013)
Anotace práce Cílem práce bude popsat a vysvětlit pojem Facility management jako komplex servisních činností při správě majetku. Dále chci zjistit, jakým způsobem je FM uplatněn při správě majetku Vysokého učení technického v Brně. Diplomová práce je rozdělená na část teoretickou, která je obsažená v kapitole první, a část praktickou, které se budu věnovat ve druhé kapitole. Při zajištění podkladů pro praktickou část diplomové práce jsem využil možnosti osobních návštěv jednotlivých fakult. Zde jsem provedl dotazníkovou formou a osobním pohovorem výzkum u odpovědných pracovníků správy budov – interních facility manažerů. Výsledkem činnosti jsou údaje o způsobu řízení podpůrných činností na jednotlivých fakultách, jaké je rozdělení na vlastní a externí činnosti. Na závěr své práce chci provést zhodnocení přístupu jednotlivých fakult k otázkám facility managementu a pokusím se o doporučení možných změn.

Anotace práce v anglickém jazyce The aim of the work is to describe and explain the concept of Facility management as a complex of service activities in the management of assets. Furthermore, i want to see how it is applied in the administration of the assets of FM Technical University in Brno. thesis is divided into a theoretical part, which is contained in the first chapter, and part practical, which i paid in the second chapter. While ensuring the handouts for the practical part of the thesis i used the option of personal visits to each of the faculties. Here i carried out in the form of dotazníkovou and personal interview research on responsible management personnel of buildings – internal facility managers. The result of the activities are an indication of how the management of support activities at individual faculties, what is the distribution of own and external activities. At the conclusion of their work i want to do an evaluation approach of the individual faculties on matters of management and try on the recommendation of the possible changes.
Facility management as a complex asset management activities
Keywords: Facility management; facility manažer; podpůrné procesy; outsourcing; správa budov; IFMA; Facility management; facility manager; supporting the process.