Návrh skladby zdrojů pro síťovou nezávislost - Horváth, Radovan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2016)
Cílem diplomové práce je vypracování návrhu skladby zdrojů pro síťovou nezávislost. Dále zpracovat přehled o bateriových systémech pro akumulaci elektrické energie a bilanční model systému dodávky energie pro zvolený objekt. Praktická část diplomové práce pojednává o potřebné velikosti zdrojů a akumulátorů pro autonomní chod provozu v letních měsících a zároveň realizuje technicko-ekonomickou studii směrující k nalezení cenově výhodného řešení. Práce je rozdělená do 6 kapitol, obsahuje 16 tabulek, 18 obrázků. Diplomová práce přináší jednu z možností jak nakonfigurovat fotovoltaický systém a zároveň popisuje parametry, funkce a výběr mezi nejpoužívanějšími technologiemi. Zhodnocení a výsledky teoretických postupů jsou popsány v závěrečné části práce.

The aim of this diploma thesis is the development of research on the topic of the draft mix for network independence. Next is the outline the various design solutions of the battery systems for accumulation electric energy and balance model energy supply system for the selected object. The practical part of diploma thesis deals with necessary resources and the size of batteries for autonomous operation during the summer months and also implements technical and economic studies aimed at finding cost-effective solutions. The work is divided into 6 chapters that contain 16 tables and 18 figures. Diploma thesis brings an option to configure a photovoltaic system and also describes the features, functions and the choice between the most used technologies. Evaluation of results of theoretical methods are described in the final part.
Draft mix for network independence
Keywords: akumulátor; fotovoltaický článek; fotovoltaický panel; fotovoltaika; fotovoltaický systém; návrh fotovoltaického ostrova; ekonomické zhodnocení; battery; photovoltaic cell; photovoltaic panel; photovoltaics; photovoltaic system; draft of pohotvoltaic system; economic evaluation