Bytová koncepce v evropském kontextu - Neumann, Michal (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2023)
Tématem diplomové práce je srovnání bytové politiky České republiky vzhledem k dalším evropským státům. Z důvodu různých ekonomických, historických a politických predispozic jednotlivých států a jejich geografickému umístění je pozornost orientována na sousedící státy s Českou republikou. Zvolená skupina posuzovaných států poskytuje dostatečně různorodé přístupy k bytové politice do takové míry, aby mohla být objektivně hodnocena účinnost jednotlivých opatření, která by mohla být aplikovatelná na prostředí České republiky. Teoretická část obsahuje základní směry bytové politiky, její cíle a členění. Dále jsou specifikováni hlavní účastníci při její tvorbě a základní nástroje bytové politiky, které se nacházejí v souladu s elementárními principy charakteristickými pro trh s bydlením. Následuje historické uvedení jednotlivých států pro porozumění souvislostí v národních rozdílech bytových politik a vývoj oblasti bydlení. V praktické části jsou zhodnoceny situace jednotlivých bytových politik a jejich nástrojů v delším časovém horizontu z pozice obyvatelstva, bytových fondů a ekonomických souvislostí s ohledem na neočekávané nadnárodní okolnosti. Výsledkem praktické části je statisticky podložené zhodnocení jednotlivých bytových politik a jejích jednotlivých částí. Závěr diplomové práce obsahuje komentář autora a návrhy na optimalizaci prvků bytové politiky v České republice, popřípadě definování základních rizik.

The topic of the diploma thesis is a comparison of the housing policy of the Czech Republic with respect to other European countries. Due to the different economic, historical and political situations of the individual states and their geographical location, attention is focused on the neighboring states of the Czech Republic. The selected group of assessed states provides sufficiently diverse situations and approaches to housing policy, so that the effectiveness of individual measures that could be applied to the environment of the Czech Republic could be evaluated. In the theoretical part, the basic directions of housing policy and related principles characteristic of the housing market are presented, as well as an assessment of national and transnational circumstances contributing to the final form of housing policy. In the practical part, the situation of the housing policy and its instruments in a longer time horizon and the reaction to their reactions to unexpected transnational circumstances are evaluated. The result of the practical part is a statistically based evaluation of individual housing policies and their individual parts. The conclusion of the diploma thesis contains the author's commentary and suggestions for optimizing the elements of housing policy and defining the basic risks of housing policy in the Czech Republic.
Housing concept in the European context
Keywords: Bytová politika; bydlení; výstavba; Česká republika; Spolková republika Německo; Polská republika; Slovenská republika; statistika; bytový fond; sociální bydlení; nájemné; vlastnické bydlení; domácnost; Housing policy; housing; housing construction; Czech Republic; Federal Republic of Germany; Republic of Poland; Slovak Republic; statistics; housing stock; social housing; rent; owner-occupied housing; household