Vliv fyzické zátěže na elektrickou aktivitu svalů - Kadeřábek, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2008)
Bakalářská práce popisuje vliv fyzické zátěže na elektrickou aktivitu svalů. V jednotlivých kapitolách je rozebírána problematika měření EMG signálů a jejich zpracování, včetně statistického ověření vlivu fyzické zátěže na elektrickou aktivitu měřeného svalu. EMG záznamy byly získány proměřením skupiny 10 studentů a v programu AcqKnowledge byly odečteny parametry pro statistické zpracování. Ve vlastním vytvořeném programu byly pomocí časové a frekvenční analýzy vypočteny popisné parametry EMG záznamu, ze kterých lze usuzovat na vliv fyzické zátěže. Výsledkem práce jsou tabulky s naměřenými daty, jim odpovídající grafy, statistické ověření vlivu zátěže na elektrickou aktivitu svalů a program umožňující časovou a frekvenční analýzu naměřených průběhů. Na hladině významnosti 10% je ověřena hypotéza, že fyzická zátěž na elektrickou aktivitu svalů působí.

This bachelor’s thesis describes influence of physical load on electrical activity of muscles. In each of bachelor’s thesis chapters are analyzed questions of measurement EMG signals and their elaboration, include statistic attestation of influence physical load on electrical activity of muscles. EMG signals were received from group of 10 students and in program acqKnowledge, were taken off parameters for statistic elaboration. In created program were due to time and frequency analysis calculated parameters of EMG records, which can also describe influence of physical load. Accomplishments of this project are the tables with measured data, their graphs, statistics attestation of influence physical load on electrical activity of muscles and program, which can do time and frequency analysis of measured records. On significance level 10% was verified hypothesis, that physical load influence electrical activity of muscles.
Influence of physical load to electrical activity of muscles
Keywords: Nervový vzruch; EMG; BIOPAC; svalová kontrakce; statistika; objekt; GUIDE; FFT; číslicová filtrace; číselná posloupnost; signál; zátěž; Nerve impulse; EMG; BIOPAC; muscle contraction; statistic; object; GUIDE; FFT; numerical filtration; numerical sequence; signal; load