Design vyhlídkového autonomního vozidla - Javorský, Samuel (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2024)
Táto diplomová práca sa zaoberá designérskym návrhom elektrického autonómneho vozidla pre šesť osôb na poskytovanie vyhliadkových jázd v turistických oblastiach. Výsledný design je založený na rozsiahlej designérskej a technickej analýze, na bezpečnostných a ergonomických požiadavkách. Medzi hlavné ciele práce patrí otvorená karoséria pre maximálny výhľad a kontakt s vonkajším prostredím počas jazdy, tvarová smerovosť, čiastočná ochrana pred nepriaznivým počasím či úložné priestory pre malú batožinu. Autonómne elektrické vozidlo predstavuje riešenie pre udržateľný a efektívny spôsob cestovania.

This Master thesis deals with the design proposal of an electric autonomous vehicle for six people to provide sightseeing tours in tourist areas. The resulting design is based on an extensive design and technical analysis, on safety and ergonomic requirements. The main goals of the work include an open bodywork for maximum visibility and contact with the outside environment while driving, shape directionality, partial protection from adverse weather and storage spaces for small luggage. An autonomous electric vehicle is a solution for a sustainable and efficient way of traveling.
Design of autonomous sightseeing vehicle
Keywords: vyhliadkové jazdy; autonómne vozidlo; elektromobilita; design; sightseeing tours; autonomous vehicle; electromobility; design