Náhrada expanzního ventilu kapilární trubicí - Devečka, Viktor (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2016)
V súčasnosti sa kladie veľký dôraz na znižovanie produkcie emisií, čistotu a kvalitu životného prostredia. Tieto trendy sa týkajú všetkých odvetví, tak isto aj stavebného priemyslu a vykurovania budov. Doposiaľ bolo najrozšírenejším typom vykurovania spaľovanie fosílnych palív. Do popredia sa však dostávajú tepelné čerpadlá a začínajú zaberať výrazný podiel trhu. Kvôli dopytu po tepelných čerpadlách vzrastá počet výrobcov a konkurencia. Cieľom výrobcov je zvyšovanie účinnosti tepelných čerpadiel a zároveň znižovanie výrobných nákladov na dosiahnutie lepšej pozície na trhu. Predložená práca sa zaoberá procesmi prebiehajúcimi v chladivovom okruhu tepelného čerpadla. Skúma správanie chladiva počas kondenzácie a možnosti zvýšenia účinnosti tepelného čerpadla. Zvýšenie účinnosti je dosiahnuté podchladením chladiva počas kondenzácie na zvýšenie tepelných ziskov. To je dosiahnuté zaradením druhého elektronického expanzného ventilu za kondenzátorom. Táto technológia je však finančne náročná. Práca sa zaoberá výpočtom kapiláry na základe praktických meraní, ktorá bude zadržiavať chladivo v kondenzátore a bude plniť podobnú úlohu ako expanzný ventil. Následne sú porovnané výsledky jednotlivých meraní. Výsledky sú porovnané voči jednoduchému systému, kde nedochádza k podchladeniu chladiva. V závere práce je analýza výsledkov jednotlivých systémov.

Great importance is placed at present on the reduction of emission production quality and purity of the environment. These trends apply to all industries, as well as the construction industry and heating of buildings. Until now, the most widely used type of heating was combustion of fossil fuels. Heat pumps, however, are coming to prominence and are beginning to take a significant share of the market. Because of the demand for heat pumps, the number of producers and competition is increasing. The aim of manufacturers is to increase the efficiency of heat pumps and at the same time reducing production costs to achieve a better position in the market. This paper deals with the processes occurring in the refrigerant circuit of the heat pump. It examines the behaviour of refrigerant during condensation and ways to increase efficiency of the heat pump. Increasing efficiency is achieved by chilling the refrigerant during condensation to increase the heat gain. This is achieved by including a second electronic expansion valve behind the condenser. This technology is, however, costly. The thesis deals with the calculation of the capillary based on practical measurement, which will retain refrigerant in the condenser and will perform a similar role as the expansion valve. Subsequently the results of individual measurements are compared. The results are compared to a simple system in which there is no refrigerant hypothermia. The analysis of the results of the various systems is in conclusion.
Expansion valve replacing with the capillary tube
Keywords: elektronický expanzný ventil; kapilára; tlaková strata; tepelné čerpadlo; chladivo; podchladenie chladiva; kondenzátor; kondenzácia; kompresor; vykurovací výkon; COP; Electronic expansion valve; capillary; pressure drop; heat pump; refrigerant; sub-cooling of refrigerant; condenser; condensation; compressor; heating capacity; COP