Návrh řešení MÚK dálnice D1 se silnicí I/23 a II/602 u Kývalky - Březina, Michal (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2015)
Diplomová práce se zabývá úpravou stávající mimoúrovňové křižovatky Kývalka na dálnici D1. Jejím cílem je navrhnout optimální řešení všesměrného napojení na silnice I/23 a II/602, a to zejména z hlediska kapacity a bezpečnosti. Součástí práce je také návrh rozšíření dálnice D1 na šestipruhové uspořádání s přídatným pruhem pro pomalá vozidla směrem na Prahu. Nejprve bylo navrženo několik variant, z nichž byly vybrány dvě vyhovující k dalšímu zpracování. Diplomová práce se zabývá zpracováním vybraných dvou variant v rozsahu dokumentace pro vyhledávací studii. Závěr práce je věnován porovnání obou zpracovaných variant.

The master´s thesis focuses on modification of existing interchange Kývalka on D1 motorway. The purpose of this thesis is to design optimal solution of junction of roads I/23 and II/602 with D1 motorway connecting all directions, considering transport capacity a safety. The another part of the thesis is widening motorway D1 to six lane arrangement with one lane for slow vehicles. At first, several possible designs were suggested of which two were chosen for further elaboration as a search study. In the end, thesis contains the comparison of two chosen designs.
The proposed solution MÚK D1 motorway with road I/23 and II/602 u Kývalka
Keywords: Dopravní stavby; vyhledávací studie; mimoúrovňová křižovatka; Kývalka; dálnice D1; Road structures; search study; interchange; Kývalka; motorway D1