Racionalizace obrábění skříní převodovek - Sádlo, Dominik (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2020)
Obsahem práce je navržení technologie obrábění s použitím obráběcích center, využívající pět řízených os. Změna plynoucí ze zavedení této technologie je zkoumána na skříni jednostupňové převodovky, která je součástí výrobků vyráběných ve společnosti. V první části práce jsou rozebrány obecné vlastnosti převodovek a jejich skříní, dále pak postup současného procesu obrábění představitele. V praktické části práce je navrženo vhodné nástrojové vybavení a přípravkové vybavení, potřebné pro zhotovení součásti jako celku. Dále jsou analyzovány a doplněny časové studie, poskytnuté výrobci obráběcích center a na základě těchto výsledů jsou určeny celkové časy obrábění a z nich odvíjející se celkové operační náklady pro zhotovení jednoho kusu, vstupující do ekonomického zhodnocení. V části technicko-ekonomického zhodnocení je vypočtena návratnost počáteční investice, zahrnující náklady na pořízení obráběcího centra a nástrojového vybavení. Dále je zhodnocen celkový přínos nové technologie vzhledem k potřebám ve společnosti, vyrábějící zkoumaný obrobek.

Content of the thesis is the proposal of new technology using machining centres, including five controlled axis. Benefit of implementation the new nechnology is investigated at machining example, which is the gear housing of a single stage gearbox, manufactured in the company. In the first part of the thesis, the general properties of gearboxes and their housings are analyzed, as well as the procedure of the current proces of the machining representative. In practical part of the thesis is proposed necessary tool equipment and jig equipment, needed for machining of the part. After that are analyzed and filled in time studies, provided by manufacturers of machining centres. On the bases of these studies, were calculated operating times and operating costs per one piece of the housing. In the part of technical and economical evaluation is calculated the return of initial investment, including costs for byuing new machining cente and cutting tools equipment. Finaly are evaluated the overal benefits of the new technology, given the needs of the company.
The racionalization of machining of gearboxes
Keywords: CNC obrábění; 5-osé obrábění; skříně převodovek; obráběcí centra; operační náklady; CNC machining; 5-axis machining; gear cases; machining centres; operating costs