Optimalizace návrhu solárního kolektoru využívající latentní teplo fázové přeměny - Zálešák, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2018)
Tato práce se zabývá tvorbou numerického modelu solárního kolektoru využívajícího materiály s fázovou přeměnou. Model byl implementován v programovacím jazyku Python. S využitím vytvořeného modelu byla provedena optimalizace několika úloh pomocí vybraných metod heuristické optimalizace. Výsledky chování modelu a optimalizace zvolených úloh byly následně vyhodnoceny.

The thesis deals with the creation for a numerical model of a solar collector with a phase change material as a heat storage medium. The model was implemented in Python. Using the created model, design optimization of several problems was carried out with the use of selected methods of heuristic optimization. The results of the behaviour of the created model and of design optimization were then analysed and evaluated.
Optimal design of solar air collector with latent heat thermal energy storage
Keywords: fázová přeměna; numerický model teplotního pole; metoda efektivní tepelné kapacity; heuristická optimalizace; phase change; numerical model for temperature distribution; effective heat capacity method; heuristic optimization