Uživatelská přívětivost systému hlasování obecních zastupitelstev - Osinek, Pavel (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2024)
Tato bakalářská práce se zabývá uživatelskou přívětivostí systému pro vizualizaci hlasování Zastupitelstva města Brna. Cílem práce bylo analyzovat výchozí stav systému a na základě zjištěných poznatků navrhnout a implementovat redesign uživatelského rozhraní s důrazem na uživatelskou přívětivost i v mobilní verzi. Součástí práce bylo také vytvoření nových rozšíření systému. V teoretické části jsou shrnuty základní informace o obecních zastupitelstvech a možné způsoby prezentace dat z jejich jednání. Též jsou zde vysvětleny pojmy z oblasti uživatelské přívětivosti a vizualizace dat. Vytvořený redesign byl implementován pomocí kaskádových stylů a knihoven React, chart.js a PrimeReact. Součástí praktické části byla také refaktorizace a optimalizace klientské části aplikace. Systém byl otestován vybranou skupinou uživatelů. Výstupem této práce je průzkum cílové skupiny uživatelů, návrh a implementace uživatelsky přívětivého systému s rozšířenými funkcemi.

This bachelor thesis deals with the user-friendliness of the system for the visualization of the Brno City Council voting. The aim of the thesis is to analyze the initial state of the system, and based on the findings, to design and implement a redesign of the user interface, with an emphasis on user-friendliness, also in the smartphone display version. The implementation included adding extensions to the system. The theoretical part summarizes elementary information about the municipal councils and possible ways of presenting data from their meetings. The concepts of user-friendliness and data visualization are also explained. The created redesign was implemented using Cascading Style Sheets and the React, Chart.js and PrimeReact libraries. The practical part of the thesis also includes refactoring and optimization of the client side of the application. The system was tested by a representative group of users. The findings of this thesis include a survey of the target user group, the design and the implementation of a user-friendly interface of the system and its extension.
User-friendliness of the City Councils Voting System
Keywords: uživatelská přívětivost; přístupnost; použitelnost uživatelské rozhraní; redesign; frontend; webdesign; vizualizace dat; webová aplikace; React; PrimeReact; CSS; user experience; accessability; usability; user interface; redesign; frontend; webdesign; data visualisation; web application; React; PrimeReact; CSS