Polyfunkční dům Brno - Líšeň - Rudolecká, Anna (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2018)
Náplní bakalářské práce bylo vytvoření jednotlivých stupňů projektové dokumentace ke studii novostavby z předmětu AG035. Předmětem projektu je novostavba polyfunkčního domu v městské části Líšeň na pozemku p. č. 4418/1 v katastrálním území Brno. Parcela se nachází ve svažitém terénu. Součástí projektu je také řešení okolních ploch, zejména před prostoru a napojení na veřejnou dopravní infrastrukturu. Hmotu objektu tvoří čtyři dlouhé kvádry (dva dvoupodlažní a dva jednopodlažní), které jsou navzájem propojeny skleněným tunelem a jsou posazeny na symbolickém podstavci, který je vytvořen z dvou částečně do terénu zapuštěných podlaží podzemního parkovaní. Objekt je čtyřpodlažní, se dvěma nadzemními podlažími, které slouží z velké části ke komerci formou pronajímatelných prostor (např. pro obchod, služby, administrativu aj.). Další část podlaží slouží pro technické a hygienické zázemí. Dvě podzemní podlaží slouží pro hromadné parkování osobních automobilů zaměstnanců a návštěvníků objektu. Přístup do těchto podlaží je autovýtahem, osobními výtahy a také dvěma schodišti, která propojují všechna podlaží. Princip návrhu spočívá v záměru hmotu stavby co nejcitlivěji zasadit do okolí tak, aby objekt nepůsobil mohutně, jako např. okolní sídliště, ale přirozeně navazoval na okolní dvoupodlažní domy. Toho bylo docíleno materiálovým řešením nadzemních podlaží. V exteriéru převládá 5 materiálů. Vegetační plochá střecha, pohledový beton, dva typy předsazených fasád (fasádní panely DuPontTM Corian® + skleněné panely s potiskem symbolizující koruny stromů a keřů; dalším typem fasády jsou svislé kovové lamely). Dalším převládajícím materiálem je sklo, které je využito na propojovací tunel a na severní a jižní fasádu.

Bachelor thesis examines the creation of individual stages of project documentation to the study of the new building from subject AG035. The project deals with the new multifunctional house located in the district Lisen on the plot of land p. No. 4418/1 in the cadastral territory of Brno. The plat is situated on a sloping terrain. The project takes into account solving of surrounding areas as well, particularly in front of the area and connection to the public transport infrastructure. The mass of the object consists of four large blocks. Two of them are double-storey and two are single-storey. Blocks are interconnected by a glass tunnel, set on a symbolic pedestal. The pedestal is formed from two recessed floors of underground parking. The object is four-storey with two overground floors, which are mostly commercialized in the form of lettable spaces (e. g. for business, services, administration, etc.). Another part of the floors is used for technical and hygienic facilities. Two underground floors can be used by employees and visitors for car parking. Access to these floors is provided by a car lift, personal lifts and two stairs that connect all floors. The principle of the draft consists in the intention to place the mass of the building in the environment in the most sensitive way, so that the building doesn't act heavily, such as the surrounding settlement, but naturally follows the surrounding two-storey houses. That was achieved by the material solution of the above-ground floors. Five materials prevail in the exterior. Extensive vegetative roof, face concrete, two types of fitted facades (DuPontTM Corian® facade panels + glass panels with a sign symbolizing the crowns of trees and shrubs; other types of facade are vertical metal lamellae). Another predominant material is glass, which is used for the interconnection tunnel and the north and south facade.
Multifunctional building Brno - Líšeň
Keywords: Bakalářská práce; polyfunkční dům; Brno; Líšeň; administrativa; obchod; služby; pronajímatelné prostory; novostavba; dokumentace; architektura; veřejný prostor; malé a střední podnikání; extenzivní vegetační plochá střecha; pohledový beton; prosklená fasáda; Corian; podzemní parkování; svažitý terén; Bachelor thesis; multifunctional building; Brno; Lisen; administration; store; service; rentable spaces; new building; documentation; architecture; public space; small and medium-sized enterprises; extensive vegetative roof; face concrete; glass facade; Corian; underground parking; sloping terrain