Zkoušení pojiv tepelných izolací pro speciální aplikace na technických zařízeních - Maňák, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2014)
Práce se zaměřuje na zkoušení alkalicky aktivovaných pojiv tepelných izolací pro speciální průmyslová zařízení. Zpočátku je uveden konkrétní příklad, ve kterém se mohou vyskytovat tyto specifické tepelně izolační materiály. Jedná se zejména o aplikace pro tepelné zásobníky. Následně jsou připojeny dvě ukázky již vybudovaných staveb, využívající ke svému prospěchu právě tepelných zásobníků. Největší důraz je však věnován reologii pojiva v čerstvém stavu a jeho tuhnutí. Je rozvedeno několik metod, jejichž vhodnost použití je shrnuta v závěru práce. Později je v textu přidána praktická zkušenost z vlastního testování tohoto materiálu a na úplný konec je zařazeno praktické ověření funkčnosti zkoušeného materiálu.

This work focus on testing alcali-activated binders for thermal insulation which could be used for special industry devices. In the beginning of this work is presented example of thermal energy storage where these specific alcali-activated materials can be used. Ensuingly two construction with thermal energy storage tanks are mentioned. Most of the interest aims on ageing and rheological properties of alcali-activated binder. Some rheological methods are also discussed. In the end of this work is added practical experience.
Testing of binders of thermal insulations for specific applications on technical appliances
Keywords: Alkalicky aktivovaná pojiva; geocementy; geopolymery; tepelně izolační materiály; geopolymerizace; tepelné zásobníky; reologie; viskozita.; Alcali-activated binders; geocements; geopolymers; thermal insulating materials; geopolymerisation; thermal energy storage; rheology; viscosity.