Využívání biopaliv třetí generace pro energetické účely - Janská, Barbora (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2024)
Biopaliva z řas v současnosti působí jako velmi atraktivní zdroj pro budoucí využití. Tato bakalářská práce se bude zabývat celým procesem produkce paliv, od kultivace až po samotný produkt. Na úvod je v první kapitole uvedeno rozdělení biopaliv a postoje ke zpracování řas v České republice a zahraničí. Následují metody kultivace. Ve třetí kapitole jsou popsány způsoby sklizně, separace a jednotlivé procesy výroby biopaliv třetí generace. Práce mimo jiné zahrnuje porovnání výtěžků jednotlivých paliv z běžně používaných energetických plodin s řasami.

Algae-based biofuel is currently a very attractive source for future use. This bachelor's thesis covers the whole process of fuel production, from cultivation to the product itself. The first chapter covers the classification of biofuels and attitudes towards algae processing in the Czech Republic and abroad. Next, there are methods of cultivation. The third chapter describes ways of harvest, separation and individual processes of third-generation biofuel production. This work, among other things, includes a comparison of the yield of biofuels from commonly used energetic feedstock with algae.
Use of third-generation biofuels for energy purposes
Keywords: Biopaliva třetí generace; kultivace řas; mikrořasy; Third-generation biofuel; algae cultivation; microalgae